Najnovšia mapa mesta s prehľadom investícií

24.11.2010 12:59

 

Prešovský mestský úrad zverejnil netradičným spôsobom prehľad o hlavných investičných aktivitách a projektoch za posledné štyri roky. Projekty mestské, aj tie, v ktorých je mesto súčinné, mapuje digitálna mapa mesta. Obyvatelia si tak budú môcť pozrieť nielen novinky, ale aj investičné zámery, projekty a štúdie. Radnica týmto krokom pristupuje k zvyšovaniu informovanosti.

Digitálnu mapu mesto zverejnilo na svojej oficiálnej internetovej stránke www.presov.sk. Jej základ tvorí najaktuálnejšia kvalitná letecká snímka, takzvaná ortofotomapa, ktorú mesto doposiaľ využívalo iba na interné účely. Na ortofotomape sú graficky umiestnené body, ktoré znázorňujú jednak zrealizované investície za obdobie 2006-2010, jednak plánované projekty mesta Prešov.

O väčšine aktivít mesta sa občania priebežne mohli dozvedieť už prostredníctvom médií. Mapou sa však radnica snaží poskytnúť netradičný prehľad o celom komplexnom území mesta. Podľa vyjadrenia primátora mesta mnohí obyvatelia nemajú prehľad ani o tom, čo sa zrealizovalo alebo realizuje v ich lokalite, nieto ešte na opačnom konci mesta. Občanom by tak aj tento systém mal v budúcnosti pomôcť k zvýšenej informovanosti a záujmu napr. o plánované investície.

Prešovská radnica zatiaľ zverejnila celkovo 116 zrealizovaných projektov, 25 rozostavaných projektov a 26 štúdií a zámerov. Vo väčšine sa jedná o vlastné investičné projekty, ktoré dopĺňajú iné projekty, ktoré v posledných rokoch výrazne ovplyvnili Prešov.

Digitálnu mapu pre mesto poskytuje a spravuje spoločnosť Gista. Podľa vyjadrenia jej obchodného riaditeľa Rastislava Mičaníka, sa jedná zatiaľ iba o testovaciu prevádzku v rámci spúšťania geografického informačného systému. Tento systém mesto využíva od roku 2009, no zatiaľ iba neverejne v rámci mestského úradu. „Pripravené sú ďalšie zaujímavé mapové podklady na zverejnenie. Predpokladáme, že testovanie dopadne dobre a čoskoro prejdeme k ďalším možnostiam tohto informačného systému. S mapou sa bude dať pracovať, zisťovať majetkoprávne pomery jednotlivých lokalít a mnoho ďalších možností“, konštatuje Rastislav Mičaník.

Odkaz na mapu: https://mapa-presov.gisplan.sk


 

Vyhľadávanie

Kontakt

JUDr. Pavel Hagyari Janka Borodáča 4
Prešov
08001